Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ανάκτορο του Νέστορος

Συντάχθηκε απο τον Κώστα Παναγιωτόπουλο

Πρόκειται για ένα ανάκτορο που άντεξε πάνω από τρεις χιλιετίες δίνοντάς μας πολλά και σημαντικά μνημεία. Το παλάτι του Νέστορα παρέμεινε εξαιρετικά καλοδιατηρημένο διότι…
καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η φωτιά εδώ ‘έψησε’ τις κεραμικές πινακίδες που μας έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τη γλώσσα, τη θρησκεία, την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιόδου.
Στον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να δείτε ότι το παλάτι ήταν διώροφο και περιελάμβανε ένα συγκρότημα αποθηκών, ένα συγκρότημα εργαστηρίων και ένα συγκρότημα κατοικιών. Η αίθουσα του θρόνου σώζεται ακόμα και κοσμείται από πολύχρωμες τοιχογραφίες και ζωγραφικές παραστάσεις στο δάπεδο. Εδώ βρισκόταν και η πήλινη αίθουσα προσφορών που σήμερα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.
Πολύ κοντά στο ανάκτορο του Νέστορα βρίσκεται ο θολωτός τάφος που αποδίδεται στο Νέστορα και στο διάδοχό του Θρασυμήδη. Ο επισκέπτης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες και από το αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, στο οποίο φιλοξενούνται ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο συγκεκριμένο χώρο (σχεδόν 4000 αρχαιολογικά ευρήματα). Στον αριστερό βράχο κάτω από το παλαιόκαστρο βρίσκεται και η Σπηλιά του Νέστορα όπου εικάζεται πως φυλάσσονταν βόδια και άλογα από το βασίλειο του βασιλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου